Legfontosabb a biztonság!

Éppen úton voltam edzésre, amikor a szememet majdnem kiütötte egy piros villogó fénysugár, ami nagy betűkkel írta, hogy AKCIÓ!!! Hetente járok intenzív edzésre, és szinte minden alkalommal elgurulok csodaszép Ford Fiesta-mal emellett a tábla mellett. Eddig különösebben azon kívül, hogy ott villog nem fektettem neki nagyobb figyelmet mostanáig.

Borzasztó, hogy ahogy egyre múlnak az évek, úgy növekedik meg az autók száma is a városban. Nem akarok senkit sem hibáztatni amiatt, hogy kocsival közlekedik, hiszen én is azt teszem, egyszerűen arra akarok kilyukadni, a sok autósnak köszönhetően egyre gyakrabban alakulnak ki a városban forgalmi dugók. Pontosan egy ilyen dugó közepette lettem én is figyelmes arra, hogy mire is van ekkora akció, amit ennyire reklámoznak. Pápaszememet lejjebb csúsztattam az orromon, hogy jobban lássak a távolba, így végre ki tudtam olvasni, hogy akciós nyári gumi. Gondoltam magamban, most már én sem halok meg hülyén, kíváncsiságom kielégült, tudom hova kell forduljak, ha nyári gumit szeretnék vásárolni.

Márpedig szeretnék. Még nem vezetek olyan régóta, de pont a minap olvastam ezen az oldalon, hogy mennyire fontos, hogy jó és autónknak megfelelő gumiabroncsot használjunk, hiszen ez a kapocs a jármű és az út között. Az út, vagyis az aszfalt minősége és állaga nagyban ki van téve az időjárásnak. Hiszen mindannyian tapasztaltuk, hogy nem ugyanolyan vezetni egy nedves, netalán tán jeges és egy száraz aszfalton. És amint már említettem a gumi a kapocs a jármű és az aszfalt között. Nem elég az, hogy mennyire vagyunk tapasztalt sofőrök, vagy mennyire vagyunk magabiztosak vezetési stílusunkban, esetleg mennyire hisszük magunkat erősnek a különböző tréningek után, ha nem rendelkezünk megfelelő gumiabronccsal. Nekem sajnos ezt a saját bőrömön kellett megtapasztalnom, amikor pont fordított helyzetben voltam, vagyis a nyári gumim lecserélését halasztottam addig, amíg majdnem az árokban kötöttem ki. Késő novemberig kellemes időjárás volt, így nem gondoltam arra, hogy nekem igyekeznem kéne a gumim lecserélésével. Pedig kellett volna. Egy reggel, mikor kinéztem az ablakon láttam, hogy nedves az út. Aha, de nem csak egyszerűen vizes volt, hanem jeges is. Bár szinte mindig munkába menet előtt a reggeli kávémat szürcsölgetve megszoktam hallgatni a rádióban a közlekedési híreket, illetve az időjárás jelentést. Ezen a napon azonban késésben voltam, az éjjel tovább tévéztem a kelleténél és reggel nem tudtam időben felkelni, így ez a reggeli rutinom most kimaradt. Rohantam le az autómhoz, éreztem, hogy kicsit hidegebb van, mint, amilyen az elmúlt napokban volt és azt is láttam, hogy jegesek az ablakok, mégsem fordult meg a fejemben, hogy mondjuk ezen a napon inkább a tömegközlekedést válasszam autóm helyett, hiszen késésben voltam. Már elinduláskor éreztem, hogy hűha, valami nem oké. De hát én is erősnek hittem magam, akin nem fog kifogni egy kis ónos eső. Pedig kifogott. Az első élesebb kanyarnál úgy éreztem, hogy elveszítem kocsim felett az uralmat, megpördültünk az úton. Szerencsére éppen akkor nem járt arra senki, és nekem is volt annyi lélekjelenlétem, hogy visszarántsam a kormányt a helyes irányba, így mindketten karcolás nélkül megúsztuk. A legközelebbi parkolóban megálltam és hívtam egy taxit. Úgy vélem mégiscsak többet ér az életem, mintsem, hogy kések egy órát a munkahelyemről. Majd a taxis oktatott ki, hogy mégis, hogy lehettem ennyire felelőtlen. Azóta is szégyellem magam, de megfogadtam, hogy soha többet ilyet nem csinálok. Mindig oda fogok figyelni, hogy mikor kell gumit cserélnem.

Szóval igen, hamarosan le fogom cserélni téli gumimat. Persze csakis ha eljött az ideje, hiszen most még várható a rossz idő. Most is, ahogyan ezt a blogot gépelem és kikandikálok monitorom alól látom, hogy kisebb pelyhekben hull a hó. Minden esetre rájöttem, hogy ugyanolyan fontos az is, hogy autónkat rendben tartsuk, ahogyan önmagunkat is, úgy külsőleg, mint belsőleg. Én is azért járok edzeni, amellett, hogy jó alakomat megtartsam, hogy egy egészségesebb életet tudjak élni. Ehhez pedig elkerülhetetlen a megelőzés, nem csak akkor kell cselekedni, amikor már a baj megtörtént, hanem arra is oda kell figyelni, hogy ez a baj ne történjen meg.  Például nem már csak akkor kell magunkba tömni a citromot, meg a különböző gyümölcsöket, amikor már a náthától ki sem bírunk mozdulni a házból, hanem már akkor is, amikor még a betegségnek nyoma sincs, annak érdekében, hogy ne is legyen. Kár, hogy erről sokan elfeledkezünk. Bevallom sokszor én is. De úgy gondolom, hogy azáltal, hogy megfogadom, hogy ezentúl sokkal jobban oda fogok figyelni úgy önmagam, mint járművem „egészségi” állapotára, azzal már fél lépéssel előrébb haladtam a siker létráján.

Na és mióta tudom, hogy pontosan minek az akciója villog úton tréning felé, azóta mindig elmosolyodom, és arra gondolok, hogy nagyon helyes, reklámozzák is, hiszen biztosan nem csak én vagyok olyan bamba, hogy elfelejtem megtenni a szükséges lépéseket autóm irányában, mint például a gumicserét. Tehát ezennel én is szeretném felhívni minden kedves olvasó figyelmét, hogy ne feledkezzenek meg a cseréről! Főleg így, hogy még akciós is!